The purpose of the series of lectures is to provide an overview of creating evidence-based imaging guidelines such as the ACR Appropriateness Criteria, as well as an examination of educational approaches and best practices for teaching appropriate imaging utilization. The R-SCAN program and ACR Select clinical decision support will be highlighted.
Note: The Quality and Safety Program is formatted in five parts to provide attendees interested in quality and safety a comprehensive program that can be used to train and nurture specific individuals to serve their institutions as the Radiology Quality Officer.
Upon completion of the session, participants will be able to:
Describe evidence-based radiology.
Discuss successful collaborations and improved radiology processes that improved imaging care.
Describe multiple tools for clinical decision support to encourage appropriate imaging.
Presentations Evidence-Based Radiology 8:00 AM - 8:15 AM Duration: 15 minutes Speaker Pari Vijay Pandharipande, MD, MPH
Development and Implementation of Appropriateness Criteria in Clinical Practice 8:15 AM - 8:35 AM Duration: 20 minutes Speaker E. Kent Yucel, MD, FACR
Fostering Collaborations to Improve Patient Care through R-SCAN 8:35 AM - 8:50 AM Duration: 15 minutes Speaker Max Wintermark, MD
Overview of CMS Transforming Clinical Practice Initiative (TCPi) 8:50 AM - 9:05 AM Duration: 15 minutes Speaker Sabiha Raoof, MD
R-SCAN and Radiology-TEACHES - Educating Medical Students 9:05 AM - 9:20 AM Duration: 15 minutes Speaker Marc Willis, DO
Questions and Answers 9:20 AM - 9:30 AM Duration: 10 minutes Speaker(s) Pari Vijay Pandharipande, MD, MPH E. Kent Yucel, MD, FACR Max Wintermark, MD Marc Willis, DO Sabiha Raoof, MD